Een afscheidsspeech maken. Hoe doet u dat?

Spreken tijdens een afscheid is een bijzonder moment. Een moment dat iedereen op zijn of haar eigen manier kan invullen. Hoewel verdriet tijdens een afscheidsspeech een belangrijke rol speelt, is er ook bijna altijd wel ruimte voor een luchtig moment, anekdotes, vrolijke verhalen. Toch vragen velen zich af of er wel gelachen mag worden tijdens een afscheid. En hoe laat u zoiets terugkomen in de afscheidsrede? Hoe staat u voor een zaal tijdens een woord van afscheid?

Op deze pagina gaan we daar dieper op in.

Tekst op uw eigen manier​

Op de dag van het afscheid zijn er altijd naasten die willen spreken. En vaak ook de kinderen. Wanneer u niet gewend bent om in het openbaar te spreken, kan dat een spannend moment zijn. Bepaal daarom vooraf hoe u het wilt aanpakken: serieus of met ruimte voor een lach. Daarbij is het van belang te kijken hoe de overledene in het leven stond. Wanneer een lach, een luchtig moment daarbij past, dan kan dat de spanning breken.

Voor de inhoud van een afscheidsrede is alle vrijheid. Er zijn geen vaste regels, al helpt het vaak wel om de tekst op te delen in een aantal stappen. Bedenk bijvoorbeeld eerst wat het voornaamste is wat u wilt zeggen, en ga daarna pas aan de slag met de inhoud van de tekst. Dat kan chronologisch, maar ook de insteek om tekst aan de hand van thema’s te maken – zoals bijvoorbeeld privé, werk of vakanties – kan goed werken.

Bekijk de persoonlijke verhalen van onze medewerkers

Tips voor het maken van een afscheidsspeech

Bij het schrijven en voorlezen van teksten om afscheid te nemen van een dierbare is het belangrijk dat u niets vergeet. Hieronder een aantal tips waardoor het schrijven misschien net wat eenvoudiger wordt.

Hopelijk helpt het bovenstaande u om de allermooiste en meest bijzondere momenten op verschillende plekken in het woord van afscheid terug laten komen. Een laatste ode aan de overledene. Op uw eigen manier.

afscheidsspeech voorbereiden

Afscheidsspeech voorbereiden

Spreken tijdens een afscheidsceremonie is met niets te vergelijken. Ook mensen die wekelijks groepen mensen toespreken, kunnen er moeite mee hebben. Het oefenen van de speech helpt. Ook het vooraf regelen van een back-up is belangrijk.

Oefenen

Schrijf uw tekst uit en neem deze meermaals door. Ga bijvoorbeeld voor de spiegel staan, kijk hoe u reageert op bepaalde woorden en check of het gaat zoals u wilt. Vaak komen mensen tijdens het vooraf uitspreken van de speech op woorden die beter in de zin of bij de persoon passen. Het tonen van emoties in een speech is normaal. Spendeer voldoende tijd aan het oefenen.

Zorg voor een back-up

Goed oefenen of de speech uit het hoofd kennen betekent niet dat de afscheidsspeech op het moment zelf altijd goed gaat. Soms worden sprekers overvallen door emoties. Het is verstandig iemand te vragen die het eventueel kan overnemen wanneer het u tijdens het uitspreken van het woord van afscheid even te veel wordt – een soort back-up. Dit zorgt ook voor rust in uw hoofd.

hoe schrijf je een afscheidsspeech
Urnengraven op Westerveld op een prachtige plek in het gedenkpark

Een uitvaartspreker laten speechen

U kunt de uitvaart ook laten begeleiden door een uitvaartspreker, een professional die gespecialiseerd is in het op een mooie en waardige manier overbrengen van bijzondere en ontroerende boodschappen. Zo kunt u de overledene een laatste eer bewijzen zonder dat u zelf hoeft te spreken.

Het is fijn als het afscheid persoonlijk is. Zoals de overledene het had gewild. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of creëer samen met een uitvaartverzorger het mooiste afscheid. Vind een uitvaartverzorger.

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek

Wij staan voor u klaar.