Direct naar:
Gedenkboetiek
Mijn Westerveld

(Digitale) herdenking Sneevliet op 18 april

Op zondag 18 april werd bij het Sneevlietmonument op Westerveld de jaarlijkse Sneevliet herdenking gehouden. Vanwege de coronamaatregelen was de herdenking dit jaar digitaal: via een video konden belangstellenden de herdenking online volgen. De video is hier te bekijken via de website van het Sneevliet Herdenkingscomité.
Datum: 20 april 2021

Aan hen die vielen
Het comité organiseert sinds 1953 elk jaar rond 13 april – de dag dat hij in 1942 werd gefusilleerd –  een herdenking, waarbij gelijkgestemden en belangstellenden de herinnering aan de gevallen revolutionair-socialisten en hun strijd voor socialisme en vrijheid levend willen houden.

Verzetsstrijder in hart en nieren
Henk Sneevliet (1883) was tot de Duitse inval in Nederland een belangrijke politieke activist. Na een carrière binnen de SDAP en communistische partij richtte hij in 1929 de Revolutionair Socialistische Arbeiderspartij op. Vrijwel direct na de Duitse inval dook hij onder en werd actief in het verzet, waarvoor hij in maart 1942 werd gearresteerd.

Monumentale ontdekkingstocht op Westerveld
Het Sneevlietmonument is ook, met nog veel andere bijzondere monumenten, te vinden in het naslagwerk ‘Westerveld: een monumentale ontdekkingstocht’. Het boek bevat prachtige foto’s, begeleid door bijzondere verhalen. Het boek is onder andere verkrijgbaar in het Petit Café, dagelijks gepend van 11.00 uur tot 16.00 uur.