Direct naar:
Gedenkboetiek
Mijn Westerveld
Monique. Algemeen medewerker

“Door dit werk leer ik het leven meer waarderen.”

Medewerker Advies & Zorg Monique: ‘Ik groei door interactie met nabestaanden. Je voert ook gesprekken over wat er is gebeurd.’

Monique

Medewerker Advies & Zorg

Hoe ben je hier terechtgekomen?

 

Als kind heb ik veel in het ziekenhuis gelopen voor onderzoeken en wanneer we weer langs het mortuarium kwamen wilde ik graag even kijken (wat niet mocht). De dood heeft mij altijd wel getriggerd, het afscheid nemen maar ook wat je nog voor iemand kan betekenen. Thuis werd er eigenlijk niet over dit beroep gesproken, misschien is het juist daarom altijd wel in mijn achterhoofd gebleven. Totdat er een vacature op mijn pad kwam en dacht: dit is mijn kans.

 

Hoe ervaar jij het werk?

Er wordt in mensen geïnvesteerd, onder andere met de mogelijkheid om een studie te volgen. Meer dan vorige werkgevers is er veel aandacht voor ontspanning en feestjes. En ondanks dat het een grote organisatie is ben je geen nummertje. Je krijgt persoonlijke aandacht, dat vind ik heel prettig. Misschien zit dat ook in de aard van het werk.

“Ondanks dat het een grote organisatie is ben je geen nummertje. Je krijgt persoonlijke aandacht.” 

Wat was het mooiste moment dat je hebt meegemaakt?

Er zijn heel veel mooie momenten geweest. Maar onlangs organiseerden we de uitvaart van een politieagent. Er was een erehaag van 100 man, van politieagenten tot ambulancemedewerkers. Toen de overledene werd opgehaald, werd er door iedereen hartverwarmend geklapt. Dat was tegelijkertijd indrukwekkend en ontroerend, dan houd je het niet meer droog. Een tijd later kwamen de nabestaanden de as ophalen, toevallig was dat ook bij mij. Het was een soort evaluatie met een lach en een traan. De nabestaanden kwamen met een zwaar hart en een brok in hun keel binnen maar gingen tevreden en opgelucht weg. Op het moment van weggaan gaf de vrouw mij een hele dikke knuffel. Ik voelde de dankbaarheid. Het is fijn om te horen dat je je werk goed doet en wordt gewaardeerd.

“Het is fijn om te horen dat je je werk goed doet en wordt gewaardeerd.”

Op welke manier is dit anders dan ander werk?

Het is veelzijdig, geen dag is hetzelfde. Je hebt met hele diverse nabestaanden te maken. Verschillende culturen en verschillende situaties, dat maakt elk gesprek anders. Je empathisch vermogen wordt erdoor aangesproken. En als je een warme deken kan bieden geeft dat veel voldoening.

 Wat betekent dit werk voor jou?

Het werk betekent heel veel voor mij. Ik groei door interactie met nabestaanden. Ze komen bijvoorbeeld niet alleen de as van hun dierbare ophalen, maar je voert ook gesprekken over wat er is gebeurd. Door dit werk leer ik het leven meer waarderen. Sommigen gesprekken en ervaringen blijven me echt bij, zoals tradities van andere culturen. Ieder rouwt op zijn of haar eigen manier, dat is zo bijzonder. Waar maak je dat anders mee?

 

“Ik groei door interactie met nabestaanden.”

 

“Door dit werk leer ik het leven meer waarderen.”