Direct naar:
Gedenkboetiek
Mijn Westerveld

“Het is machtig mooi werk, soms heel intens maar het geeft vooral veel voldoening.”

Algemeen medewerker Monique: ‘Het is zo mooi om te vertellen wat we doen, hoe we het doen en waarom. Geen enkele dag is hetzelfde.’

Monique

Algemeen medewerker

 

Hoe ben je hier terechtgekomen?

Ik heb 10 jaar in het onderwijs gezeten en ben weggegaan met een burnout. Tijdens de re-integratie vroeg ik mij af wat ik daar deed. Toen ik de vacature zag heb ik even getwijfeld. Kan ik dit wel? Van het onderwijs naar de uitvaartbranche, dat is toch heel wat anders. Allemaal intense ervaringen en verdrietige mensen. Maar ik heb een heel leuk eerste gesprek gehad, toen een tweede en daarna werd ik aangenomen. Nu wil ik niets anders meer.

Hoe ervaar jij het werk?

Het is machtig mooi werk. Soms is het intens maar het geeft vooral veel voldoening. Wanneer ik rondleidingen voor de buurtbewoners geef, komt de juf in mij weer naar boven. Het is zo mooi om te vertellen wat we doen, hoe we het doen en waarom. Het is heel divers en geen enkele dag is hetzelfde. In het onderwijs zat ik op een eigen eiland, nu zit ik echt in een team. Tijdens zware diensten is er oog voor elkaar en ruimte voor emoties. Achter de schermen hebben we het heel gezellig en maken we zoveel lol. Je bent dus niet alleen maar met de dood en verdriet bezig, dat trek je ook niet.

“Het is machtig mooi werk, soms heel intens maar het geeft vooral veel voldoening.”

“In het onderwijs zat ik op een eigen eiland, nu zit ik echt in een team.”

“Tijdens zware diensten is er oog voor elkaar en ruimte voor emoties. Achter de schermen hebben we het heel gezellig en maken we zoveel lol.”

“Je bent dus niet alleen maar met de dood en verdriet bezig.”

 

Wat was het mooiste moment dat je hier hebt meegemaakt?

Dat ik mijn vader tijdens de crematie heb begeleid, tot het laatste moment ben ik bij hem geweest. Dat blijft je wel voor het leven bij. Ik kwam op het idee door een collega die hetzelfde had gedaan. Diezelfde collega was er ook bij toen ik afscheid nam van mijn vader. Zoiets met collega’s delen is zo intiem en heel bijzonder. Dat schept een diepe band.

“Ik heb mijn vader tot de crematie begeleid. Dat blijft je wel voor het leven bij.” 

“Zoiets met collega’s delen is zo intiem en heel bijzonder. Dat schept een diepe band.”

 

Op welke manier is dit anders dan ander werk?

Je kunt het maar één keer goed doen, dat houd je scherp. Ergens anders kun je van je fouten leren en dingen testen. Maar hier kan dat dus niet echt, daarom spreken we van tevoren alles goed door. Doordat je zoveel met collega’s communiceert krijg je vanzelf een betere band en teamgevoel.

 

“Je kunt het maar één keer goed doen, dat houd je scherp.”

“Doordat je zoveel met collega’s communiceert krijg je vanzelf een betere band en teamgevoel.” 

 

Wat betekent dit werk voor jou?

Ik ben altijd een mensen-mens geweest, maar heb hier alsnog behoorlijk wat persoonlijke groei doorgemaakt. Verdriet en afscheid meemaken geven je de kracht om je nog meer in andermans emoties in te leven. Je leert hoe anderen naar het leven kijken. Ik neem kritiek niet meer snel persoonlijk, omdat ik mensen en hun emoties beter kan lezen. Dat is ook handig in situaties met vrienden en familie.

“Ik heb hier toch behoorlijk wat persoonlijke groei doorgemaakt.”

“Je leert hier hoe anderen naar het leven kijken.”